Joonas Korolainen

Kolme pointtia koulutusinvestoinnista

Turhan monta kertaa viime viikkojen aikana koulutusleikkausten puolesta, lähinnä Kokoomuksen suunnalta, käytetty ”koulutus on investointi tulevaisuuteen” -argumentti kaatuu monelta osin hataruuteensa. Olen valtiovarainministerimme tapaan kerännyt tämän argumentin kaatavat kolme pointtia, ja leikimme kahden ensimmäisen kohdan jälkeen kyseisen perusteen taianomaisesti katoavan, vähän kuten hallituksemme on kaikelle politiikkaansa kohdistuvalle kritiikille jo kohta vuoden päivät tehnyt.

1. Argumentti olettaa, että kaikki korkeakoulutettavat päätyvät korkeapalkkaisille aloille. Sen sijaan mm. sairaanhoitajat ja monet muut yhteiskunnalle erittäin tärkeät ammatit ovat suhteellisen matalapalkkaisia ja silti korkeakoulutuksen vaativia.

Mikäli tämä seikka jätetään huomiotta, ja oletamme kaikkien korkeakoulutettujen kouluttautuvan sittenkin korkeapalkkaisiin aloihin, vaikkapa jättäen kokonaan kouluttamatta esim. sairaanhoitajia tai vaihtoehtoisesti maksamalla heille parempaa palkkaa (mikä ei ainakaan nykyisen hallituksemme tavoite taida olla), tulee eteen seuraavanlainen este:

2. Nykypäivän työllisyystilanne ei takaa koulutuksen jälkeistä oman alan työtä ja siten taloudellista vakautta maksaa se ”mitätön” opintolaina pois, kuten vielä silloin ”vanhaan hyvään aikaan", "kun minäkin lainarahalla opiskelin”. Olepa siinä sitten työttömänä tai kaupan kassalla, 30 000 euron laina maksua odottamassa, josko se investointi kohtapuoliin alkaisi tuottaa.

Nyt oletamme, että jokainen kuitenkin työllistyy suhteellisen nopeasti, ja edelleen sille korkeapalkkaiselle alalle, eli tämä investointi tulevaisuuteen kannatti. (en tosin näe tätäkään lähitulevaisuudessa tapahtuvan, nyt kun valtio supistaa julkista sektoria, lisää jo valmiiksi työssäolevien työtaakkaa, ja automaatio korvaa vähitellen ammatin toisensa jälkeen) Mutta vaikka koulutuksen voisi näiden edellisten pointtien piilottamisen jälkeen nähdä investointina tulevaisuuteen, on se koulutusleikkausten perusteena invalidi, sillä:

3. Kun korkeakoulutettu lopulta pääsee korkeapalkkaisiin töihin, hän alkaa siitä pisteestä eteenpäin osallistua korkeampien verojen kautta seuraavien opiskelijoiden kouluttamisen rahoitukseen, taaten myös vähävaraisten perheiden kasvattien mahdollisuudet parempaan elämään. Tällöin hän samalla maksaa takaisin yhteiskunnalta saamaansa tukea. Tämä väite pitäisikin muuttaa oikeampaan muotoon "kouluttaminen on valtion investointi tulevaisuuteen."

Tietenkin verojen maksaminen saattaa nykyiselle hallituksellemme olla hieman hankala käsite. Eihän veronkierron takia kuitenkaan jää kuin se vaivaiset 4-8 miljardia euroa vuodessa valtion tuloja saamatta, että sikäli ymmärrän, miksi veronsa niin anteliaasti maksava pääministerimme priorisoi säästökohteet Suomen vähimmillä tuloilla eläviin väestöluokkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

En jaksa uskoa tuohon 4-8 miljardin veronkiertoon. Suomalaisten yritysten kokonaisliikevaihto v 2012 oli 400 miljadia euroa, jos oletamme, että että verotettava tulos olisi vaikka 10% - mikä lienee ylimitoitettu arvio - verotettavaa tuloa olisi 40 miljardia, jostain luin, että yrittäjän kokonaisveroaste olisi rapiat 30%, eli verokertymä oli 12 -14 miljardia.
Kirjoittajan ja kai monen muunkin väitteen mukaan yrittäjien verokierto olisi prosenteissa 25 - 60% Eli käytännössä väite on, että yrittäjä jättää joka toisesta eurosta verot maksamatta.
Mahdoton väite!

Käyttäjän korolainenj kuva
Joonas Korolainen

Yritysten veronkierrosta arvioitu tulojen menetys oli muistaakseni 1,6 miljardia. Tuohon 4-8 sisältyy ymmärtääkseni kaikki muutkin verotettavat ja heidän veronkiertonsa.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Suuri osa veronkierroksi luetusta verosaatavissa ovat maksamattomat verot, joita verovelvollisella on maksukyvyttömyyden vuoksi jäänyt.

Minua on pitkään ärsyttänyt yrittajien syyttely veronkierrosta ja laillisesta verosuunnittelusta.

Aivan samanlla tavalla normaali kuluttaja ansaitsisi syytökset. Yhtälailla veronkierroksi/verosuunnitteluksi voisi sanoa sitäkin, että hakee viinansa Virosta, bensansa Venäjältä, ostaa tavaransa ulkolaisista nettikaupoista jne. Erittäin epäisänmaallistahan tuokin on,

Viidenkymmenen vuoden kokemuksella liikemaailmasta tuo arvio kyllä tuntuu
mahdottomalta. Tai sitten tuttavapiirissäni on tavallista rehellisempiä yrittäjiä.

Jos tietosi paikkansa pitävät, niin selkeästi muita veromaksajia rehellisempiä yrittäjät ovat. Eli veronkierto on yrittäjäkunnan ulkopuolella selkeästi suurempaa. Tietosi mukaan siis muut kuin yrittäjät kiertävät veroja moninverroin enemmän. Kumminkin veronkiertäjiksi "nimitetään"
pelkästään yrittäjiä.

Käyttäjän korolainenj kuva
Joonas Korolainen

"Suuri osa veronkierroksi luetusta verosaatavissa ovat maksamattomat verot, joita verovelvollisella on maksukyvyttömyyden vuoksi jäänyt."

Tämä oli uutta tietoa. Pitänee lähipäivinä alkaa tutustua tarkemmin aiheeseen.

"Aivan samanlla tavalla normaali kuluttaja ansaitsisi syytökset. Yhtälailla veronkierroksi/verosuunnitteluksi voisi sanoa sitäkin, että hakee viinansa Virosta, bensansa Venäjältä, ostaa tavaransa ulkolaisista nettikaupoista jne. Erittäin epäisänmaallistahan tuokin on,"

Oikeassa olet. Samoin voisi myös Sipilän käyttämää systeemiä, jossa verojenmaksua siirretään jonnekin vuosikymmenen-parin päähän, vaikka hän tämän esilletuonnista loukkaantuikin männäviikolla. Tuskin nimittäin ilahtuisi siitäkään, jos koko Suomen duunarit nyt saisivat vastaavan mahdollisuuden lykätä verojensa maksua vuosikymmenellä.

"Jos tietosi paikkansa pitävät, niin selkeästi muita veromaksajia rehellisempiä yrittäjät ovat. Eli veronkierto on yrittäjäkunnan ulkopuolella selkeästi suurempaa. Tietosi mukaan siis muut kuin yrittäjät kiertävät veroja moninverroin enemmän. Kumminkin veronkiertäjiksi "nimitetään"
pelkästään yrittäjiä."

Rahallisesti ja kokonaisuudessaan kyllä. Mutta yrityksiä on määrällisesti melko paljon vähemmän kuin muita verovelvollisia. Toisaalta taas yritysten piirissä pyörivät myös keskimäärin isommat rahat.

Minäkään en halua yrittäjiä syyllistää veronkierrosta, lähinnä vain veronkiertäjiä. Oma mielikuvani on tosin, että veronkierrossa kaikkein paatuneimpia tuntuvat olevan suuret monikansalliset yritykset.

Toimituksen poiminnat