Joonas Korolainen

Jäärät ja robotiikka

  • Jäärät ja robotiikka

Eilen illalla YLE uutisoi loppukevennyksessään robotiikasta. Uutisessa Nao-tyypin robotti toimii jumppaohjaajana kuntoutujalle sairaalassa. En katsellessani tiennyt pitäisikö tälle tapaukselle itkeä vai nauraa, mutta mieleeni nousee kuitenkin kaksi vaihtoehtoa asioiden tilasta.

1. Tämä uutinen on tarkoitushakuisesti räätälöity rauhoittelemaan työllisiä. Näkeehän sen perusteella kuka tahansa, etteivät robotit ole heitä ihan heti korvaamassa. Miksi käyttää tällaiseen kallista robottia (joka ilmeisesti tarvitsee vielä kuitenkin hoitajan avukseen), kun saman hoitaisi vaikka jumppavideo? Lisäksi tämä kyseinen käyttökohde kuuluisi juuri niihin, jossa aito ihmisten välinen yhteys ja sen tuoma lämpö olisivat jossain määrin oleellisia. En kuitenkaan mielellään uskoisi tähän kyynisempään vaihtoehtooni, joten mennään suoraan seuraavaan ja siihen todennäköisempään.

2. Johtokunnat ovat täyttyneet tervaskannoista, jotka ovat juuttuneet viime vuosisadalle. Vaikken terveysalalla olekaan, mieleeni juolahti heti muutama mahdollisuus robotiikalle terveydenhuoltoon liittyen. Robotithan sopisivat oikein hyvin esimerkiksi sisälogistisiin tehtäviin, tai laskemaan ja sekoittamaan lääkityksiä ja laboratorionäytteitä. Nämä tehtävät ne tekisivät halvemmalla, tehokkaammin ja tarkemmin kuin ihmistyöläinen. Mutta sillä jäärät ilmeisesti ymmärtävät käsitteen "robotti" ihmisen muotoisena ja puhuvana koneena, on luonnollista, että palaverissa juuri innovoitu uusi dikitalisaation ja ropotiikan sovellutus näyttää juuri tältä.

Olen tässä alkanut tulla siihen lopputulokseen, että suurten ikäluokkien pommin suurin ongelma ei ole eläkeläisten ja työikäisten määrän keskinäinen suhde, vaan luonnoton osuus 50-luvun nousukaudelle jämähtäneitä jääriä päättävissä elimissä, kiihtyvään tahtiin muuttuvassa maailmassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Samasta "uutisesta" meinas purskahtaa kahvit rinnuksille. Muistaakseni samanlainen "robotti" heilutti mulle joulupukkina Stokkan ikkunassa jo yli 50 vuotta sitten.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Muistelisin että Prismastudion juontajat sanoivat aikoinaan yhdessä ohjelmanjaksossa että heitä motivoisi yhä ennemmin personaltreiner kuin robotti mutta uskovat Naosta huolimatta että robotit vievät lähivuosina useita työpaikkoja. Mitä itse ole uutisia tässä seurannut niin kuusivuotta sitten otettiin Japanissa käyttöön opettajaksi räätälöity vastaanottovirkailijarobotti (hyvinpaljon ihmisen näköine vieläpä) mutta viimeaikoen uutisissa on kerrottu kuinka Aaasialaisia kokkirobotteja aiotaan hyödyntää nyt länsimaissa pikaruokaravintolossa kuten esim McDonaldseissa. Ikävää kuitenkin on ollut kuulla että robottiautojen kiperimmäksi ongelmaksi ovat osoittautuneet elävät ja arvaamattomat ihmiset ja ongelmaa koitetaan kaiketi ratkaista kuumeisesti, mutta saa nähdä miten.

Käyttäjän korolainenj kuva
Joonas Korolainen

Minusta tuntuu, että tätä työpaikkojen robotisointia lähestytään ihan täysin vääristä lähtökohdista. Nyt pyritään suoraan korvaamaan työntekijä x robotilla x. No eihän se toimi, robotit eivät ole vielä tarpeeksi monipuolisia toimimaan kuin ihmiset. Sen sijaan pitäisi lähestyä tätä siitä lähtökohdasta, että minkä yhden tai useamman työntekijän tekemän yksittäisen homman tekisi kone paremmin ja automatisoida se. Tällä saataisiin työntekijöiden päivään raivattua paljon enemmän tilaa esimerkiksi juuri tuollaisille töille, joissa sitä toisen ihmisen läsnäoloa tarvitaan ja arvostetaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Noinhan se tulisi parhaiten tehdä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös robotti periaatteessa voi olla minkätahansa lainen ja näköinen mekaaninen koje joka pystyy toimimaan itsenäisesti eikä välttämättä vaadi edes elektroniikkaa, eikä sen tarvitse olla edes hyödyllinen kuten nyt esimerkiksi Leonardo da Vincin suunnittelema ja rakentama mekaaninen leijona joka otti muutaman askeleen ja tarjosi sitten Ranskan kuninkaalle kimpun liljoja. Ylellä yhdessä ohjelmassa myös esitelyiin robotisoidut vaunut jotka oli miokattu robotti-imurista ja juontaja va6n lähetti nuo vaunut noutamaan kahvia (viestin kanssa) ja harmitteli sitä ettei se vaunu vielä osaa itse ilmaista mitä on hakemassa (viimein kun kärryt palasivat takaisin ohjelman lopussa ylen juontaja sai kylmäkdi jo jäähtyneen kahvinsa).

Toimituksen poiminnat